sunnuntai 17. tammikuuta 2016

"Ethän sä voi tollasesta ottaa ittees!"

Osa teistä on kenties sanonut jotain ylläolevan kaltaista, osa ollut sanomisen kohteena. Kuinka tahansa, jokainen on varmasti joskus nähnyt näin sanottavan. Tässä postauksessa käsittelen pääasiallisesti kanipiirejä, sillä tämä on kaniblogi ja suurin osa lukijoista kani-ihmisiä. Nämä asiat pätevät kuitenkin kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen, eivätkä kanipiirit ole pahimpia mahdollisia, eivätkä kani-ihmisetkään. Tämä postaus ei myöskään kohdistu kehenkään tiettyyn henkilöön, vaan yleisesti sosiaalisessa mediassa käytyihin keskusteluihin ja postauksen suurin innoittaja on facebookissa oleva Kanit-ryhmä. Tunnen monia kani-ihmisiä ja tiedän vielä todella paljon lisää ja vaikka monien kanssa en olekaan samaa mieltä monista asioista, olette kaikki mahtavia ihmisiä. Ei ole ketään josta en keksisi positiivistä sanottavaa.


On hetkiä jolloin et tee kaikkia niinkuin parasta olisi ja sinulle huomautetaan asiasta, kenties ystävällisesti, kenties toimintasi jyrkästi kyseenalaistaen. Milloin mitenkin. Neuvojen vastaanottaminen voi olla hankalaa kasvotusten, mutta vielä monta kertaa hankalampaa se on internetin välityksellä. Toisen äänensävyä ei viesteistä voi kuulla ja neuvojan kirjoitustyyli voi erota suuresti siitä mihin olet tottunut. Hymiöiden käyttäminen tai käyttämättä jättäminen voivat saada viestin vaikuttamaan tuomitsevalta tai nälvivältä, Eri sanat merkitsevät ihmisille eri asioita ja niillä on erilainen voima.

Suurin osa neuvojista yrittää oikeasti auttaa, mutta joukussa on varmasti niitäkin jotka ovat tulleet vain haukkumaan. Netissä apua pyytäessä, tai muutoin asioita julkaistessa täytyy osata varautua siihen ettei jotakuta miellytä. Mahdollisesti suurenkin kommenttivyöryn keskeltä voi olla vaikeaa saada napattua juuri niitä parhata vinkkejä ja tunnistettua ihmisiä jotka yrittävät auttaa, mutta mitä rauhallisempana itse pysyy, sitä helpompi ne on löytää. Jokaisesta kiistasta oppii jotakin.
On myös niitä hetkiä jolloin joku pyytää apua, tai vain vaikuttaa kaipaavan hieman neuvoja, joten päätät sanoa jotain. Varsinkin jos kyseessä on tontumaton ihminen, on mahdotonta tietää kuinka hän asiaan reagoi. Paras tapa on ensi alkuun yrittää ilmaista asia mahdollisimman kohteliaasti ja sanoa samalla jotain positiivistä. Paljon näkee sitä kuinka ihmiset töksäyttävät heti mikä on pielessä ja kuinka kani esimerkiksi rasvoittuu väärästä ruoasta pahoin. Tällöin saat pahimmassa tapauksessa aikaan vain puollustuskannalle asettuneen kaninomistajan joka ei enää halua edes kuunnella, sillä häntä on haukuttu. Toisaalta, osa ihmisistä on herkempiä kuin toiset, joten aina vika ei ole neuvojassa. Ihmisen tapa reagoida asioihin selviää yleensä jo niin alussa, että jos on halukas jatkamaan keskustelua, voi puhetapaa vielä muuttaa. Vaikka keskustelu ei tuottaisi toivottua tulosta juuri aloittajan kohdalla, joku muu oppii varmasti jotain keskustelua lukiessaan.


Postauksen kuvat ovat internetissä kiertäviä memejä, joita voi löytää juuri käsitelleideni keskusteluiden kommenteista.

6 kommenttia: