keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Luukku 9 - Mennyttä ja tulevaa


Jouluna 2013 kaikki oli vielä hyvin, minulla oli kaksi täysin tervettä kania jotka elivät sopuisasti yhdessä. Kuitenkin jo seuraavan vuoden alussa ongelmat alkoivat ja Brunoa oltiin kuskaamassa eläinlääkäriin parin viikon välein. Ensin huomasimme outoa ihottumaa, joka onneksi saatiin hoidettua kotikonstein. Parin viikon kuluttua ihottuma kuitenkin uusiutui ja kani vaikutti vaisummalt kuin ennen joten tuli ensimmäisen eläinlääkärikäynnin aika. Siellä selvisi myös vaisuuden syy, eli iso hammaspiikki (tästä huolimatta Bruno ei missään vaiheessä vähentänyt syömistä). Tästä ei ehtinyt kulua kauaa kun huomasin Brunon kävelyn muuttuneen vaivalloisen näköiseksi, joten taas lähdettiin ell. Sieltä saatiin kipulääkettä mukaan ja tieto siitä että kyseessä oli hermostorappeuma, josta johtuen takapää heikkeni. Kipulääkkeen saatuaan Bruno piristyi ja liikkui enemmän ja sitä syötettiinkin jonkin aikaa. Tilanne kuitenkin paheni ja tuli viimeisen eläinlääärikäynnin aika, poju oli parasta päästää kivuistaan.

Naomi jäi yksin. Se ei ollut ikinä ennen elänyt yksin, eikä ollut oma itsensä Brunon kuoleman jälkeen. Kauaa ei kuitenkaan kulunut kunnes bongasin Maisun blogista Pippinin myynti-ilmoituksen. Keväällä Pippin saapui piristämään meitä ja Naomia. Pippinin hieman kasvettua se johdatti minut esteilyn pariin ja klassautuikin nopeasti keskivaikeaan suoraan. Syksyllä se kastroitiin ja muutti asumaan Naomin kanssa, siitä lähtien ne ovat olleet erottamattomat. Messut koittivt pian ja Pippin ja Poppy olivat esteillä kisaamassa. Popyn tullessa helpon suoran kolmanneksi ja Pippin voitettua kv suoran olin kaneista todella ylpeä, ja se oli mitä parhain päätös ensimmäiselle kisakaudelleni. Pian messujen jälkeen meille kotiutui Merlin, pieni esteprojektilapsonen. Merlin ihastutti hurmaavalla luonteellaan jo heti ensimmäisinä päivinään meillä.

Tänä vuonna kisailin kanien kanssa ahkerramin kuin viime vuonna. Pippin klassautui kv mutkaan ja on enää klassauksen päässä vaiekasta, sekä vaikeaan suoraan. Merlin klassautui molempiin keskivaikeasiin ja onkin mennyt suoran pariin kertaan vain kahdela virheellä. Poppy klassautui molempiin kesivaikeisiin ja sai suoralta yhden ja mutkalta kaksi klassausta, Näiden estepupujen lisäksi myös Naomi kävi muutamissa kisossa ja sai napattua klassauksenkin helposta mutkasta, Loppuvuodesta aloitin myös todella stressaavan ja mahdottomalta vaikuttavan totutusprojektin, jonka tuloksena Poppy, Pippin ja Naomi asuvat nyt sopuisasti yhdessä. Tänä vuonna ei tullut yhtäkään uutta kania ja molemmat gerbiileistämme kuolivat. Kesäloman alussa toteutui lapsesta saakka unelmoimani asia, meille tuli koira. Kesä menikin kisailun lisäksi myös tähän hurmaavaan karvanaamaan tutustuessa.

Ensi vuonna olisi tarkoitus kisailla vielä enemmän kuin edellisinä. Kaneille yritän muutenkin tarjota parasta ja tulen tekemään kaikkeni jotta ne pysyisivät terveinä. Ensi vuonna tuskin tulee uusia lemmikkejä tähän taloon. Olen kuitenkin pohtinut Merlinin leikkaamista loppuvuodesta, jolloin se saisi kisailla vielä ensi kesän kaikissa mahdollisissa ulkokisoissa ennen pidempää taukoa. Merlinillä hormoonitkin hyrräävät sen verran paljon että ruikkiminen toivon mukaan loppuisi eikä kani hermostuisi naaraiden hajuista samalla tavalla. Sitä ennen, enkä välttämättä pitkään sen jälkeenkään ole uutta kania ottamassa.

1 kommentti: