lauantai 11. heinäkuuta 2015

#135 Chihuahua - Pelkoagressiivinen pikkufifi?

"Oii, onpa ihana! Ja niin pieni!

"Haha, niinhän se on"

"Minkä rotuinen se on?"

"Tää on chihu"

"Aijaa, niinkö? Mutta sehän on niin reipas!"


Provosoiva otsikko, tiedän. Yllä olevan keskustelu on käyty todella monta kertaa, kun joku ohikulkija on pysähtynyt silittämään Feetua. Yleensä tämän jälkeen saa kuulla siitä kuinka kyseisen henkilön jollain tutulla on aivan hirveä chihu ja kuinka tämän rotuiset koirat ovat suurimmaksi osaksi hirviöitä.


Kun päätät etsiä tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta,
ensimmäiset asiat joita löydät ovat vauvapalstoilla käydyt keskustelut mitä kamalimmista chihuista ja niissä mustamaalataan
rotu täysin.  Ihminen lukee keskustelut joissa kerrotaan että chihut ovat hirveitä räksyttäjiä, vihaisia, ärhäköitä, pelokkaita, purevat, sotkevat ja kulkevat laukussa paikasta toiseen. Ja noh, kyllähän tuollaisen kuulemisesta (ja tuollaisten koirien tapaamisestä) jää tietty mielikuva rodusta. Kuitenkin rotujärjestön sivuilla kerrotaan että luonteen tulisi olla energinen ja rohkea. Rotumääritelmän mukaan vihaisuus ja voimakas arkuus ovat hylkääviä virheitä. Kuinka sitten on mahdollista että chihuahua tunnetaan yleisesti rotuna jonka edustajat ovat arkoja ja vihaisia?


Aivan liian moni chihuahua vaikuttaa aralta, vaikka näin ei todellakaan pitäsi olla, senhän sanoo jo rotumääritelmäkin. Mahtaako olla kyse hyvästä kasvattajasta vai mistä että Feetu ei meille tullessaan pelannyt yhtikäs mitään. Pölynimuri, ruohonleikkuri, autopesula, vieraat ihmiset, vieraat koirat, mikään ei pelottanut. Nämäkin kauhutapaukset joista paljon puhutaan johtuvat luultavasti siitä että ihmiset ottavat pienen söpön koiran, eivätkä tajua kouluttaa sitä. Toinen paha virhe on sosialistamatta jättäminen, joka nimenomaan tuottaa niitä arkoja yksiöitä. Koiraa
tulee pennusta alkaen raahata mukaan kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, jotta asioista tulisi sille normaaleja.


Pienestä kostaan huolimatta chihuahua on koira! Se tarvitsee sekä rajoja että rakkautta, ja koostaan huolimatta myös paljon liikuntaa ja muuta tekemistä. Kun chihun kasvattaa kunnolla, se on mitä parhain ystävä ja lemmikki. Voin ehdottomasti suositella tätä mahtavaa rotua jokaiselle jolla on tahtoa ja kärsivällisyyttä toimia tälläisen koiran kanssa.


Miettikää siis kaikki (rotuun ja eläinlajiin perustumatta) millaisen
kuvan annatte rodustanne maailmalle. Kertokaa rehellisesti
nykyisen tilanteen hyvät ja huonot puolet, mutta älkää viljeko
kauhukuvia. Pyrkikää korjaamaan väärät luulot rodustanne.
Neuvokaa uusia rodusta kiinnostuneita ihmisiä ja ottakaa heidät
hyvin vastaan, negatiivisuus on täysin turhaa ja karkottaa helposti kaikki kiinnostuneet.7 kommenttia:

 1. Oi tää oli tosi hyvin toteutettu ja täyttä asiaa!! :)

  VastaaPoista
 2. Onpas sulla hurmaava pikkuotus ;3

  Ja on kyllä ihan asiaa tuo teksti. Täytyy myöntää, että itsekin olen sortunut tiettyihin ennakkoluuloihin cihuja koskien. Harmi, että nää menee niin useesti sellasille ihmisille, jotka ei tajua, että koira se on pienikin koira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon mukavasta kommetista! :'3 Ja noinhan se usein valitettavasti menee.

   Poista
 3. Heippa :) olen Ninja's Neverending storyn omistaja ja aloitin juuri blogin.
  http://loikkivat.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista